Spin kamış boyu seçimi: 2.40 mı 2.70 mi?
1) 2.70 m ne zaman daha doğru seçim?
✅ Açık kıyı / kumluk plaj / geniş alan (mesafe önemliyse)
- Daha uzun kamış daha geniş atış yayı oluşturduğu için (uygun teknikle) mesafeyi artırma eğilimindedir.
- Dalgada veya yüksek kıyıda misinayı kırılan dalganın üstünde tutmak ve sahteyi daha “temiz” yürütmek kolaylaşabilir (özellikle kıyıya vuran dalgada).
✅ Dalgakıran / yüksek taş / kayalık üstü (line control & balık yönlendirme)
- Daha uzun boy, balığı taşlardan uzaklaştırmada ve misinayı yukarıda tutmada avantaj sağlar (pratik “kaldıraç” etkisi).
✅ Uzakta vuruş alıyorsun, boş vurma çok oluyorsa
- Uzun kamış, süpürme/hookset anında daha fazla misina toplama avantajı verir (özellikle uzaktan, rüzgârda, akıntıda).
2) 2.40 m ne zaman daha doğru seçim?
✅ Dar alan / şehir içi kıyı / iskele–rıhtım / çalılık-arkası
- Kısa kamış daha “kompakt”tır: hedefe nokta atışı, engellerin arasından atış ve sahte aksiyonunu “bilekten” kontrol etme genelde daha kolay olur.
✅ Uzun süre at-çek yapıyorsun (yorgunluk önemliyse)
- Uzun kamışın salınım yarıçapı ve ağırlık hissi artar; gün boyu spin’de bilek/omuz yorgunluğu daha hızlı gelebilir.
✅ Jerk/minnow “twitch” aksiyonu çok yapıyorsun
- Uzun kamışta uç suya daha kolay “vurabilir” (özellikle alçak platformda); kısa kamış aksiyon vermeyi kolaylaştırır.
3) “Bilimsel mantık”: Neden uzun kamış daha uzağa atma eğiliminde?
- Kamış, temelde esnek bir kaldıraç (lever) gibi davranır; uzunluk arttıkça elindeki hareketin kamış ucunda oluşturduğu hız artma eğilimindedir.
- Mesafeyi asıl belirleyen tek şey kamış boyu değil: misina çapı, sarım (spool doluluğu), sürtünme gibi faktörler de büyük rol oynar. Shimano’nun “casting distance” yazısı özellikle misina çapı ve spool doluluğunun sürtünme/direnç üzerinden mesafeyi ciddi etkilediğini vurguluyor.
- “Teknik/timing” de kritik: spor biyomekaniği çalışmaları, maksimum hızın ve verimin doğru zamanlamayla geldiğini gösteriyor (buradan pratik sonuç: uzun kamış otomatik mucize değil; tekniği biraz ister).
4) İstanbul için pratik karar ağacı (çok net)
Aşağıdakilerden 2 tanesi “evet” ise → 2.70 m
- “Çoğunlukla kumluk/açık kıyı avı yapıyorum.”
- “Dalgada misinam sürekli dalgaya biniyor / sahte yürütmek zor.”
- “Vuruşlar uzaktan geliyor, boş vurma çok.”
Aşağıdakilerden 2 tanesi “evet” ise → 2.40 m
- “Daha çok iskele/şehir içi kıyı/dar alan.”
- “Sık sık minnow/jerk ile bilekten aksiyon veriyorum.”
- “Gün boyu at-çek yapıyorum; yorgunluk büyük dert.”
5) “Tek kamış alacağım” diyorsan
- İstanbul’da karma kullanım (hem iskele/hem açık kıyı) için çoğu kişide “orta yol” 2.70 daha çok iş görür (mesafe + dalga yönetimi);
- Ama senin avların %70+ dar alanda ise 2.40 daha keyifli ve kontrolü yüksek olur.
🤍
8
40
görüntüleme
Yanıt yazmak için giriş yapmalısınız
Giriş Yap