Spin kamış boyu seçimi: 2.40 mı 2.70 mi?

📁 Malzeme ve Ekipman 40 görüntüleme 0 yanıt
cagdas cimenli cagdas cimenli Admin & Kurucu
13.02.2026 11:09

1) 2.70 m ne zaman daha doğru seçim?

✅ Açık kıyı / kumluk plaj / geniş alan (mesafe önemliyse)

1. Daha uzun kamış daha geniş atış yayı oluşturduğu için (uygun teknikle) mesafeyi artırma eğilimindedir.
  2. Dalgada veya yüksek kıyıda misinayı kırılan dalganın üstünde tutmak ve sahteyi daha “temiz” yürütmek kolaylaşabilir (özellikle kıyıya vuran dalgada).

✅ Dalgakıran / yüksek taş / kayalık üstü (line control & balık yönlendirme)

1. Daha uzun boy, balığı taşlardan uzaklaştırmada ve misinayı yukarıda tutmada avantaj sağlar (pratik “kaldıraç” etkisi).

✅ Uzakta vuruş alıyorsun, boş vurma çok oluyorsa

1. Uzun kamış, süpürme/hookset anında daha fazla misina toplama avantajı verir (özellikle uzaktan, rüzgârda, akıntıda).

2) 2.40 m ne zaman daha doğru seçim?

✅ Dar alan / şehir içi kıyı / iskele–rıhtım / çalılık-arkası

1. Kısa kamış daha “kompakt”tır: hedefe nokta atışı, engellerin arasından atış ve sahte aksiyonunu “bilekten” kontrol etme genelde daha kolay olur.

✅ Uzun süre at-çek yapıyorsun (yorgunluk önemliyse)

1. Uzun kamışın salınım yarıçapı ve ağırlık hissi artar; gün boyu spin’de bilek/omuz yorgunluğu daha hızlı gelebilir.

✅ Jerk/minnow “twitch” aksiyonu çok yapıyorsun

1. Uzun kamışta uç suya daha kolay “vurabilir” (özellikle alçak platformda); kısa kamış aksiyon vermeyi kolaylaştırır.

3) “Bilimsel mantık”: Neden uzun kamış daha uzağa atma eğiliminde?

1. Kamış, temelde esnek bir kaldıraç (lever) gibi davranır; uzunluk arttıkça elindeki hareketin kamış ucunda oluşturduğu hız artma eğilimindedir.
  2. Mesafeyi asıl belirleyen tek şey kamış boyu değil: misina çapı, sarım (spool doluluğu), sürtünme gibi faktörler de büyük rol oynar. Shimano’nun “casting distance” yazısı özellikle misina çapı ve spool doluluğunun sürtünme/direnç üzerinden mesafeyi ciddi etkilediğini vurguluyor.
  3. “Teknik/timing” de kritik: spor biyomekaniği çalışmaları, maksimum hızın ve verimin doğru zamanlamayla geldiğini gösteriyor (buradan pratik sonuç: uzun kamış otomatik mucize değil; tekniği biraz ister).

4) İstanbul için pratik karar ağacı (çok net)

Aşağıdakilerden 2 tanesi “evet” ise → 2.70 m

1. “Çoğunlukla kumluk/açık kıyı avı yapıyorum.”
  2. “Dalgada misinam sürekli dalgaya biniyor / sahte yürütmek zor.”
  3. “Vuruşlar uzaktan geliyor, boş vurma çok.”

Aşağıdakilerden 2 tanesi “evet” ise → 2.40 m

1. “Daha çok iskele/şehir içi kıyı/dar alan.”
  2. “Sık sık minnow/jerk ile bilekten aksiyon veriyorum.”
  3. “Gün boyu at-çek yapıyorum; yorgunluk büyük dert.”

5) “Tek kamış alacağım” diyorsan

1. İstanbul’da karma kullanım (hem iskele/hem açık kıyı) için çoğu kişide “orta yol” 2.70 daha çok iş görür (mesafe + dalga yönetimi);
  2. Ama senin avların %70+ dar alanda ise 2.40 daha keyifli ve kontrolü yüksek olur.

🤍 8 beğeni
👁️ 40 görüntüleme
Paylaş:

Yanıt yazmak için giriş yapmalısınız

Giriş Yap